Τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο

Τουρκικές έρευνες στο Καστελόριζο

Αρ. Πρωτ. 6186/01.03.2012

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

Η αδιάλλακτη και απειλητική στάση της γείτονος Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αυτή τη φορά, φωτιές βάζει η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την εταιρεία Shell. Η απόφασή της να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων προκαλεί έντονη ανησυχία. Μάλιστα από δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου γίνεται σαφές, ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν αρχικά στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου το βάθος της θάλασσας αγγίζει τα 2.500 μέτρα και ότι η ίδια η Shell αναλαμβάνει τα έξοδα και την πλατφόρμα, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή.

Στην περίπτωση ανίχνευσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι σχετικές επενδύσεις ύψους 1 δισ δολαρίων περίπου, θα καλυφθούν από την εταιρεία, ενώ το πετρέλαιο θα μοιραστεί μεταξύ εταιρείας και Τουρκίας. Εκτός από τις περιοχές των πεδίων της κυπριακής ΑΟΖ, οι έρευνες της Τουρκία θα επεκταθούν και προς δυτικά από το Καστελόριζο, φτάνοντας σχεδόν στα όρια Ρόδου και Καρπάθου, καταπατώντας την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι προφανές, ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τουρκική ενέργεια που θα της στερήσει κρίσιμα ενεργειακά πεδία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας και να ορθώσει το εθνικό ανάστημα απέναντι σε αυτή τη νέα τουρκική πρόκληση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, που κορυφώνονται με επικείμενες ενεργειακές έρευνες στο Καστελόριζο;

Απάντηση Υπουργείου